BeRMuLaNya SeBuAH KiSaH

Tetaplah Tersenyum Walau SeBerat Mana Dugaan Menimpa Diri Mu..

Subscribe
Add to Technorati Favourites
Add to del.icio.us

Smile Before Read =)


ANDA SUKA BLOG INI? ....................................................  Orang Tengah Sesat Dalam Blog Nie ...........................................
Tuesday, September 6, 2011

Kesilapan Utusan Dalam Menterjemahkan Isu Mat Indera.

Posted by WanDin
Views
Views

*Artikel Ini Di Keluarkan Bukan Lah Atas Sebab Untuk Memihak Kepada Sesiapa Tetapi Hanya Ingin Berkongsi Sedikit Sebanyak Apa Yang Saya Tahu Tentang Mat Indera..Seperti Yang Kita Ketahui,,Sekarang Isu Tentang Mat Indera Sedang Hangat Di Perkatakan..Walaupun Saya Bukan Lah Celik Sejarah Tetapi Apa Yang Saya Tahu Tentang Ini Setelah Membuat Kajian Mungkin Boleh Membantu Saudara2 Sekali Dalam Merungkai Isu Perdebatan Tentang Mat Indera Ini..

Seperti Yang Kita Sedia Maklum, Ulasan Seorang Naib Presiden PAS Iaitu Mat Sabu Tentang Tragedi Bukit Kepong Telah Mencetuskan Pelbagai Spekulasi Hangat Di Malaysia..Kenyataan Mat Sabu Dalam Ceramahnya Di Pulau Pinang Menyatakan Bahawa Mat Indera Adalah Hero Sebenar Dalam Tragedi Rumah Pasong Bukit Kepong Bukannya Pegawai Polis Yang Menjaga Balai Polis Tersebut..Sebenarnya Kalau Kita Ikut Cerita Sebenar Tentang Ceramah Mat Sabu Ini Tanpa Ada Niat Untuk Mempolitikkan Isu Ini,,Kenyataan Mat Sabu Sedikit Pun Tidak Salah..Yang Menjadi kesalahannya Adalah Apabila Cerita Ini Sampai Di Telinga Pengarang Seorang Hamba Allah Dalam Utusan Malaysia,,Cerita Ini Telah Di EDIT Menjadi 1 Cerita Panas..Ulasan Utusan Malaysia Dalam Terbitannya Menyatakan Bahawa Mat Sabu Telah Menyokong Komunis Dan Menganggap Pegawai Polis Yang Menjaga Bukit Kepong Itu Adalah Pengkhianat Bangsa..

Ini Adalah 1 Benda Yang Tidak Seharusnya Terjadi Kerana Utusan Malaysia Tidak Perlu Untuk Menokok Tambah Cerita Agar Ianya Menjadi Sensasi Kerana Fitnah Seperti Itu Hanya Akan Mengguris Hati Dan Perasaan Mangsa Dan Waris Tragedi Tersebut..

Kenyataan Mat Sabu Bahawa Dia Mengganggap Mat Indera Sebagai Hero Sahaja..Tetapi Tidak Pula Dia Mengaku Bahawa Komunis Juga Adalah Hero..Ini Lah Kesalahan Yang Utusan Malaysia Sengaja Tafsir Dan Akhirnya Telah Meracuni Segenap Pelusuk Minda Rakyat Di Negara Ini..

Jika Kita Lihat Sejarah Siapakah Mat Indera,, Mat Indera Adalah Seorang Melayu Islam Yang Telah Berjuang Untuk Menuntut Kemerdekaan Bersama Komunis Selepas Kejatuhan Jepun..Beliau Telah MAsuk Ke Hutan Untuk Melawan British Dan Telah Memilih Komunis Kerana Pada Ketika Itu Hanya Komunis Yang Aktif Di Hutan..

Nama Beliau Mula Dikenali Selepas Beliau Melancarkan Serangan Ke Atas Rumah Pasong Bukit Kepong Yang Pada Ketika Itu Ketua Balai Polis (KBP) Ialah Seorang Pegawai Penjajah British..Tetapi Ketika Secara Kebetulan Ketika Serangan Di Lakukan Pegawai British Ini Telah Keluar Dan Di Gantikan Dengan Sarjan Jamil Untuk Mengambil Alih Tugas Selaku KBP..Tujuaan Asal Mat Indera Melancarkan Serangan Sebanarnya Hanya Lah Untuk Menggugut British Untuk Keluar Agar Mereka Dapat Merampas Balai Polis Bukit Kepong Tersebut..Tetapi Disebabkan Pengikutnya Yang Ingkar Arahan Serta Belot Terhadap Mat Indera,,Serangan Tersebut Telah Menjadi Tragedi berdarah Yang Amat Memilukan..Ramai anggota Polis Yang Terkorban Dan Tercedera..Tetapi Mengikut Kata Waris Dan Balu Kepada Balai Polis Tersebut,,Ketika Komunis Rancak Melakukan Serangan Terhadap Balai Polis,,Mat Indera Ada Keluar Untuk Menolong Anggota Polis Dan Isteri2 Yang Terselamat..Sikap Ini Menunjukkan Bahawa Mat Indera Bukanlah Menyerang semata2 Ingin Membunuh Anggota Polis Yang Berada Di Rumah Pasong Tersebut..Tetapi Pembelot Yang Telah Mengingkari Arahan Mat Indera Lah Yang Telah Membuatkan MAt Indera Di Label Sebagai Pengganas..

Mat Indera Sebenarnya Bolehlah Di Angkat Sebagai Pejuang Kemerdekaan Kerana Telah Berjuang Untuk Membebaskan Tanah Air Dari Pihak penjajah British..Tetapi Mungkin Kesilapan Beliau Adalah Turut Bersama Komunis Untuk Melawan Itulah Yang Menyebabkan Beliau Di Label Pengganas..

Ketokohan Mat Indera Sebenarnya Telahpun Di Iktiraf Oleh Kerajaan Johor Di Mana Bakti Beliau Telah Di Bukukan Oleh Yayasan Warisan Johor Yang Mendapat Perkenan Kerajaan Johor Sendiri..
SUMBER : DI SINI

Dengan Pengiktirafan Seperti Ini,,Adakah Kerajaan Johor Juga Harus Di Label Pengkhianat Bangsa Oleh Utusan Malaysia Hanya Kerana Menganggap Mat Indera Sebagai Pejuang Kemerdekaan??

Bukalah Minda Kita Dan Kajilah Sejarah..Cerita Seperti Ini Tidak Harus Di Putar Belitkan Oleh Utusan Hanya Kerana  Akhbar Itu Pro Kerajaan..Kata Lah Yang Benar Walaupun Ianya Pahit..Oleh Itu,,Bagi Pendapat Saya,,Elok Lah Kalau Akhbar Utusan Malaysia Memohon Ampun Kerana Telah Sengaja Mensensasikan Cerita Seperti Ini Sehingga Boleh Membuat Rakyat Tersalah Sangka Seterusnya Menyinggung Perasaan Waris2 Anggota Polis Yang Lain Yang Telah Sama2 Terlibat Dalam Menghapuskan Komunis..

Sokongan Terhadap Mat Indera Bukanlah Bermaksud Sokongan Terhadap komunis Juga..Perbetulkan Lah Mana Yang Silap Agar Rakyat Di Negara Kita Tidak Berpecah Belah Kerana Politik..

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

1 comments:

hafrawiey ozakawa said...

nice entry.btw..follow back

Post a Comment

Sila Tinggalkan Komen Ada Di Sini..Terima Kasih..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...